blog biogol - dlaczego bio

Dlaczego BIO ?

Który produkt byś wybrał dla siebie i swojej rodziny, gdybyś wiedział, że może zawierać 10, 20 a nawet 50% więcej składników ważnych dla zdrowia? Niestety, nie widzimy tego, co jest w środku, a na półce sklepowej wygląda tak samo.

Zawartość witamin, minerałów czy antyoksydantów jest znacznie wyższa w produktach BIO. Dlaczego tak się dzieje? Produkty BIO oznaczają żywność produkowaną w sposób zbliżony do naturalnego, bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin (pestycydów), przy szczególnym zwróceniu uwagi na żyzność gleby. Z drugiej strony eksploatowanie do granic możliwości ziemi w produkcji konwencjonalnej powoduje, że warzywa i owoce mają znacznie niższą koncentrację kluczowych związków ważnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Ciało człowieka potrzebuje około 60 składników, w tym niemal 40 z nich zalicza się do tak zwanych składników niezbędnych, które trzeba dostarczyć z pożywieniem. Są to głównie witaminy i minerały warunkujące prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu oraz zdrowie. W takim ujęciu całkiem prawdziwe jest powiedzenie, że „jesteśmy tym co jemy”.

Składniki odżywcze dostarczane z pożywieniem spełniają cztery podstawowe funkcje:

  • budulcową (białko i składniki mineralne)
  • energetyczną (węglowodany i tłuszcze)
  • regulacyjną (witaminy i składniki mineralne)
  • ochronną (witaminy, minerały i antyoksydanty)

Intensywność życia, zwiększone narażenie na zanieczyszczenia wody i powietrza, masowe używanie dodatków do żywności oraz wyższe stężenia pestycydów czy metali ciężkich w żywności sprawiają, że należy zwrócić szczególną uwagę na składniki wspierające nasz organizm w codziennej walce. Niestety świat przemysłu spożywczego konsekwentnie pomija najważniejszą kwestię związaną z żywieniem, czyli jakość produktów.

Według raportu Najwyższej Izby Kontroli z 2020 roku, w 52% badanych próbek płodów rolnych zidentyfikowano pozostałości środków ochrony roślin (pestycydy, herbicydy, fungicydy, repelenty) a w 4% takich próbek środki te przekraczały najwyższy dopuszczalny poziom. W samym tylko województwie łódzkim w latach 2016-2018 z żywności wprowadzonej do obrotu nie udało się wycofać ponad 57 ton jabłek oraz około 33 ton warzyw, w których stwierdzono przekroczenie norm na obecność środków ochrony roślin. Dodatkowo, badania wykazują obecność znacznie wyższych stężeń metali ciężkich w żywności konwencjonalnej w porównaniu do żywności ekologicznej. Jakie to ma znaczenie?
Obecnie wciąż trwają badania nad długoterminowym efektem spożywania produktów ekologicznych, jednak już teraz można powiedzieć, że obecność w żywności środków ochrony roślin oraz metali ciężkich takich jak chociażby kadm, może powodować wystąpienie objawów dermatologicznych, zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, zaburzenia neurologiczne, wyższe ryzyko chorób nowotworowych czy zaburzenia układu endokrynologicznego.

Certyfikat BIO gwarantuje, że produkty nie są zanieczyszczone pestycydami i metalami ciężkimi. Dodatkowo mają znacznie wyższy poziom składników ważnych dla zdrowia. Żywność BIO zawiera około:

  • 27% więcej witaminy C
  • 21% więcej żelaza
  • prawie 30% więcej magnezu
  • 70% więcej antyoksydantów

Wprowadzanie do jadłospisu produktów ekologicznych to lokata na przyszłość dla siebie i swojej rodziny. Wybór BIO to również dbanie o środowisko oraz zdrowie zwierząt hodowlanych. Właściwe odżywianie to mądra inwestycja w swoje zdrowie, od którego zależy nasze samopoczucie oraz witalność.

#GramyOZdrowie #JestemBio #ZyjeszTakJakJesz

Artykuł powstał we współpracy z naszym ekspertem Wojciechem Zepem, twórcą strony poświęconej żywieniu sportowców Zywieniemistrzow.pl

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email